Categorieën

6 tips om je goede voornemens vol te houden

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

De relatie tussen organen en voedsel

De relatie tussen organen en voedsel

No bake aardbeien cheesecake

No bake aardbeien cheesecake

Fijne Internationale Yoga Dag!

Fijne Internationale Yoga Dag!

slaapgebrek-emoties-aandachtspunten-energie

Wat te doen bij slaapgebrek?

Bij kinderen is de relatie tussen (gebrek aan) slaap en emotie duidelijk te zien. Zodra de vermoeidheid toeslaat gaan kinderen mokken, zeuren, schreeuwen, huilen; alles komt eruit. Maar zelf herken je het misschien ook wel: na een kort nachtje of een lange, uitputtende dag ben je vermoeid en prikkelbaar. Bij het minste of geringste kan je dan zo in tranen uitbarsten…

 

 

Moeite met rationeel denken, miscommunicatie of ruzie door slaapgebrek


In je hersenen zit de amygdala die betrokken is bij het aansturen en verwerken van emoties, zoals angst en agressie. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de amygdala extra hard gaat werken bij slaapgebrek. Proefpersonen die een nacht niet sliepen, reageerden veel sterker op emotionele beelden dan proefpersonen uit de controlegroep die een gewone nachtrust hadden gehad. De amygdala is dus verantwoordelijk voor die plotselinge huilbui na een vermoeiende dag.

Bij proefpersonen die niet slapen zagen de onderzoekers ook veel minder communicatie tussen de amygdala en de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij rationeel denken. Een belangrijke beslissing maken kun je dus beter uitstellen tot je goed hebt geslapen. Het spreekwoord “ergens een nachtje over slapen”, mag je dus best letterlijk nemen!

Slaapgebrek is niet alleen vervelend voor jezelf. Het zorgt er ook voor dat je emoties bij anderen minder goed kunt herkennen. Vooral blijdschap en verdriet kunnen we minder snel herkennen als we moe zijn, wat weer kan leiden tot miscommunicatie of ruzie.

 

Aandachtspunt 1: Eet verstandig


Wat wil je eten als je moe bent? Meestal is dat niet een heel gezonde maaltijd, maar eerder koekjes, chips of chocolade. Als je moe bent wil je lichaam namelijk zo snel mogelijk ergens energie vandaan halen − en die verkrijg je door snelle suikers te eten. Dat zorgt voor een kortstondige boost, maar het vervelende met een grote hoeveelheid suiker is dat het je lichaam enorm uitput. Je lichaam moet namelijk hard werken om alle suiker uit je bloed te halen en vervolgens krijg je een bloedsuikerdip. Bij vermoeidheid is het wél goed om koolhydraten te eten uit de juiste bronnen. Goede opties zijn: warme havermout met amandelmelk en honing of een zuurdesemboterham met avocado, bijvoorbeeld. Ook zoete aardappel of een banaan doen wonderen voor je energieniveau.

 

Aandachtspunt 2: Profiteer van het effect van ginseng


Vitaliteit zorgt voor meer weerstand, hogere weerbaarheid en sneller herstel. Heb jij last van fysieke vermoeidheid en wil je hulp om je fit en vitaal te voelen? Probeer dan eens RIES Herbal Vital met ginseng. Dit extract stimuleert de doorbloeding van de spieren en verbetert de opname van zuurstof. Ook past Siberische ginseng zich aan naar de behoefte van je lichaam: het verhoogt je energieniveau, fysieke prestaties en mentale prestaties.

 

Aandachtspunt 3: Stel prioriteiten


Prioriteiten stellen kan ook helpen. Vraag jezelf af of je iets nu moet doen of dat het kan wachten. Bedenk ook wat je op dat moment nodig hebt om je beter te voelen. De afwas kan best wel even wachten en je mist heus niets als je even niet op social media zit. We willen veel, maar we moeten keuzes maken om niet compleet uitgeput te raken.

 

Aandachtspunt 4: Luister naar je lichaam


Luister eens écht naar je lichaam als je moe bent. Elke emotie heeft een andere favoriete plek in je lichaam om zich te openbaren, maar we zijn vaak zo druk met ons hoofd bezig dat we ons hier nauwelijks bewust van zijn. Door heel nauwkeurig te scannen wat er in je lichaam gebeurt, kunnen je je emoties langzaam kalmeren.

Probeer het maar eens als je gespannen bent… Waar voel je de spanning precies? Wat gebeurt er in je lijf? Als je dit met aandacht doet, kom je er bijvoorbeeld achter dat je hart snel klopt, je een bal ter hoogte van je navel voelt of dat je benen warm worden. Blijf het proces volgen en probeer ervoor te zorgen dat je gedachten er niet tussen komen, probeer het écht te voelen. Als je je meer bewust bent van je emoties, kun je veel over jezelf leren en jezelf kalmeren. Emoties opkroppen is erg slecht voor je lichaam.

 

Kortom: zorg voor voldoende slaap en luister naar je lichaam. Ga je RIES Herbal Vital oolongthee met ginseng ter ondersteuning drinken? Dan horen we graag wat je van de thee vindt en of je je merkbaar vitaler voelt!

Laat een reactie achter





Posted in